Skolyoz Tedavisi

Skolyoz Nedir?

Genellikle omurganın üst(göğüs) veya alt(bel) bölgesinde görülen yana doğru olan bir eğriliktir. Bu durum tek başına görülebileceği gibi aynı zamanda Kifoskolyoz adı verilen, halk arasında kamburluk diye adlandırılan şekilde de görülebilir. En çok görülen skolyoz çeşidi idiopatik skolyozdur ve sebebi hala araştırılma sürecindedir. Bu tip skolyoz genellikle gençlerde görülür. Araştırmalara göre bu hastalığa sahip olan bireylerin yüzde otuzu bunu ailesinden alır yani genetik bir hastalık denilebilir. Kısacası skolyoz, omurganın sırt ve bel bölgesinin yana doğru eğilmesinden dolayı görülür. Daha detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

 

Skolyozun Nedenleri ve Çeşitleri Nelerdir?

1- Doğumdaki bozuk omurga yapılanmasından kaynaklanan Konjenital Skolyoz.

2- Kas hastalıklarına bağlı olan nöromüsküler skolyoz.

3- Bağ doku hastalıklarından kaynaklanan skolyoz. ( Ehler Danlos ve Marfan Sendromuna sahip hastalarda çokça görülür.)

4- Travmatik skolyoz (Genellikle inflamatuar hastalıklara ve polio’ya bağlıdır.)

5- Bacak yapısı ve boyundaki eşitsizliğe, diz eklemlerindeki sorunlara ve kalçaya bağlı olabilecek skolyozlar şeklinde listelenebilir.

 

Skolyoz Tedavisi ve Tedavi Çeşitleri

Skolyoz tedavisinde, skolyozun yeri ve eğrilik derecesi, hastanın yaşı, ağrı varsa ağrının şiddeti, ve en önemlisi hastanın durumuna göre doktora danışılarak kişiselleştirilmiş bir yöntem uygulanır.

Yapılan muayene ve röntgen sonuçlarında elde edilen bulgulara göre hastanın durumuna göre şu tedavilerden biri uygulanabilir:

1- Korse tedavisi

2- Fizik tedavi

3 – Cerrahi operasyon

 

İlk seçeneğimizdeki tedavi, genellikle skolyozun 20 derecenin altında olduğu eğri belirtileri gösteren hastalara uygulanır ve zaman içerisinde eğrideki artış, doktor kontrolünde gözlemlenir. Buna aynı zamanda gözlem tedavisi de denilir. Bu tedavinin 0-5 yaş aralığındaki küçük çocuklara uygulanması zor olduğu için genel anestezi ile beraber vücut yapısında yapılan düzeltmeler ve gövde alçıları tercih edilir.

Küçük yaşta görülen skolyozda korse tedavisi 60 dereceye kadar çıkabilir. Bunun sebebi ise omurga eğrilmesinin sürecini yavaşlatmaktır. 60 derece üzerindeki skolyozlarda ise alt başlıklardaki yöntemlere başvurulur.

Fizik tedavi uygulaması ve cerrahi operasyon ise genellikle şiddetli vakalar ve yetişkinler için uygundur.

Cerrahi operasyonlar ise yaş fark etmeksizin yetişkin ve çocuklar için son çare olarak görülür. Cerrahi operasyon gereken hastalarda, Türkiye iyi bir seçimdir. Bu konuda deneyimli ve tecrübe sahibi cerrahlar ile çalışmaktayız. Cerrahi konusunda daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Kötü duruş skolyoza neden olur mu?

-Kötü duruş/postür yetişkinlikte dejeneratif/fonksiyonel skolyozlara sebep olabilir ancak daha küçük yaşlarda skolyoza sebep olmaz. Yine de çocuğunuzda kötü duruş gösterme eğilimi varsa gözlem altında olması ve bir uzmana danışmanız önemlidir.

 

Skolyozum var. Ameliyat mı olmak zorundayım?

-Genellikle 50-55 derece üstündeki eğriler cerrahi olarak tedavi edilir. Ameliyatın gerekip gerekmediği uzman hekim tarafından kararlaştırılır.

 

Çocuğumda skolyoz oluşumunu nasıl önleyebilirim?

-Skolyoz oluşumunu önlememenin kesin bir yolu yoktur. Ancak çocuğunuzun sırtını düzenli aralıklarla kontrol etmek erken teşhis için önemlidir. Erken teşhis edilen skolyozlar büyüme döneminde kolaylıkla kontrol altında tutulabilir.

 

Skolyoz en çok hangi yaşta görülür?

-Skolyoz her yaşta ortaya çıkabilir. En sık görülen skolyoz çeişidi ergenlik skolyozudur. Bu skolyoz çeşidi kız çocuklarında 11-13, erkek çocuklarında ise 14-16 yaşlarında sıklıkla gözlenir. Ancak bu büyüme dönemi ve kemik gelişimleri her çocuk için farklı olabilir.

 

Bende skolyoz var, çocuğumda da skolyoz görülür mü?

-Skolyozun oluşumunda genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir ancak genetik geçişin nasıl olduğu bilinmemektedir. Bu nedenle çocuğunuzda skolyoz görülmesi kesin değildir. Ailenizde skolyoz olmamasına rağmen çocuğunuzun sırtını büyüme döneminde gözlemlemek yine de önemlidir.

 

Skolyozu olan hastaların korse takması zorunlu mudur?

– Hayır, korse tedavisinin skolyozun eğrilik derecesinin 20-25 derece üzerinde büyüme gösterdiği çocuklara uygulanması doğrudur. Doktora danışılarak, korse tedavisinin uygulanması doğru bir tedavidir.

 

Hamilelik skolyozu nasıl etkiler mi?

– Skolyozu olan hastanın hamileliğinde herhangi bir anormallik bulunmamaktadır. Hamilelik döneminde kadın doğum uzmanının hasta kişiyi yönlendirmesi gerekir ve hasta kişinin kas gücünü koruması, kilo artışına bağlı ağrıların önüne geçebilir.

 

Sırt kaslarımı güçlendirmek için egzersiz videoları izleyerek skolyozumu düzeltebilir miyim?

– Skolyoz oluşumu, bilinenin aksine bölgesel kasların güçsüzlüğüne bağlı değildir. Skolyoz tamamen kişiye bağlı bir hastalıktır ve herhangi bir egzersiz buna iyi gelmez, aksine yanlış hareketler kişi için daha kötü sonuçlara yol açabilir.

 

Sorularınız için lütfen bizimle iletişime geçin.

Paylaş:

Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on pinterest
Share on skype

Sizi Arayalım

Telefon numaranızı bırakın uzmanlarımız hemen sizi arasın.

Daha Fazlası

Bizimle İletişime Geçiniz

Size ücretsiz online danışmanlık da sağlıyoruz. Daha fazla bilgi için bize yazın. Bugün bize ulaşın, Wadi Health ile porselen lamineler hakkında her şeyi öğrenin.

[email protected]

Bize Mesaj Gönderin

+90 (212) 995 04 60

Bizimle İletişime Geçin

+90 536 612 43 82

Doğrudan tıbbi danışmanımıza yazabilirsiniz.